Frågor och svar om värmen i husen
I brytningstiden mellan sommar och vinter är det många medlemmar som hör av sig angående värmen i lägenheten. Här får du svar på de vanligaste frågorna:
När sätts värmen igång?
Värmesystemet är inställt att gå igång när temperaturen ligger stabilt under en viss temperatur. Beroende på förutsättningarna går värmen igång när utomhustemperaturen ligger mellan 10 och 15 grader. Beroende på hur kallt det sedan blir justeras värmen automatiskt med hjälp av yttertemperaturgivare så att vi hela tiden har en inomhustemperatur som är anpassad till klimatet utanför fönstret. Detta sker i undercentralen som finns under varje hus.
Hur varmt ska det vara i min lägenhet?
Alla människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon känns behagligt för någon annan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock att temperaturen i en lägenhet bör vara 18 grader Celsius mätt som operativ temperatur. Vi har som mål att se till att temperaturen i din lägenhet är ca 20 grader vintertid. Det är den temperatur som Socialstyrelsen rekommenderar och som också motsvarar våra miljömål. Varje grads ökning av inomhustemperaturen ger en ökning av energiförbrukningen med ca. 5 procent. Det i sin tur bidrar till en negativ klimatpåverkan, samt inte minst högre driftskostnader som betalas av varje medlems månadsavgift.
Det har varit kallt ute i flera timmar men elementet är ändå inte varmt?
Alla lägenheter i huset är anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Utetemperaturen kan variera kraftigt från dag till dag, exempelvis vid omslag från plusgrader till minusgrader under en kortare period. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Det kan därför dröja ett tag innan det varma vattnet når dina radiatorer om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Det är utetemperaturen samt lägenhetstemperaturen som styr och som i våra lägenheter mäts av den vita temperaturgivaren som sitter centralt placerad på väggen i varje lägenhet. Ha därför lite tålamod vid väderomslag, det varma vattnet är på väg till dig.
Varför är elementet svalt nedtill?
I våra lägenheter har vi vattenburen värme (radiatorerna är fyllda med vatten som cirkulerar). En radiator ska vara varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Det är inte säkert att din radiator alltid är varmt. Radiatorn kan vara kall när det är 20 grader i rummet. Termostaten har numera också en annan funktion än tidigare och kan endast användas för att sänka eller stänga av värmen, genom att sänka förhindras vattentillförseln till den enskilda radiatorn. I Socialstyrelsens handbok för Temperatur inomhus skriver de ``I välisolerade hus blir radiatorns yttemperatur lägre än 32 grader under största delen av uppvärmningssäsongen. Radiatorn känns kall vid beröring därför att temperaturen är lägre än hudtemperaturen. Det förklarar missuppfattningen att radiatorerna måste kännas varma för att avge värme. Människor är ofta vana vid de mycket varma radiatorer som finns i dåligt isolerade hus.``
Hur gör jag för att kontrollera temperaturen i min lägenhet?
Enligt Svensk Standard (SS-EN ISO 7726) så ska du mäta temperaturen i lägenheten på en meters höjd från golvet i mitten av rummet. Alla våra lägenheter har förhållandevis stora fönster vilket medför ett naturligt kallras. Att mäta temperaturen vid ett fönster ger därför en missvisande bild på temperaturen i ett rum.
Vad gör jag om inomhustemperaturen är lägre än 20 grader och elementet ändå är kallt?
Visar det sig att inomhustemperaturen är lägre än 20 grader, kan du först kontrollera att samtliga radiatorer står på högsta värdet på termostaterna samt hur du har möblerat vid radiatorerna. Möbler framför radiatorn kan hindra värmen att sprida sig i rummet. Det är viktigt att du inte täcker radiator med möbler, gardiner eller elementskydd. Ibland händer det att fel uppstår i någon enskild radiator eller i värmesystemet. När vi får in en felanmälan kommer vi att kontrollera temperaturen i din lägenhet. Är den 20 grader eller mer görs inget ytterligare. Är det kallare än 18 grader tar vi ärendet vidare.
Tips för ett bra inomhusklimat
- Täck inte för radiator med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet.
- Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
- Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället genom att öppna ett fönster i båda ändarna av lägenheten och låt vinden blåsa igenom under max 2-3 minuter. På det sättet hinner man byta ut den mesta luft i lägenheten utan att förlora så mycket av värmen inomhus.
- För en god inomhusluft är det viktigt att absolut inte röra ventilerna i taket som tar in friskluft. Luften som kommer in värms upp av elementen och rör sig genom lägenheten.
Tabellen ovan är från Folkhälsomyndigheten och visar exempel på vad andra fastighetsägare har för riktlinjer på värmen både dag och natt i deras lägenheter. Brf Kalkbrottet har som mål att se till att temperaturen i varje lägenhet är ca 20 grader dygnet runt under årets kallaste period. Individuell reglering är inte möjligt i vårt värmesystem då flera lägenheter sitter på samma värmestam.